SLE > Nieuws

Nieuws van de Paardenwerkgroep

 

24/11/2013 - Gevaar voor esdoornvergiftiging

UGent waarschuwt voor sterk verhoogd risico op Atypische Myopathie (esdoornvergiftiging) bij paarden op de weide

[•Lees meer...]

18/11/2013 - Paarden gezond houden

De afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (Vlaamse overheid) en Thomas More (vroeger Katholieke Hogeschool Kempen) nodigen u uit voor de studieavond: Paarden gezond houden. 2 professoren doen hun verhaal.

[•Lees meer...]

25/04/2013 - Nieuw streekbier promoot het Belgisch trekpaard

Naar aanleiding van het project Paardenkracht in het boslandschap, waarbij trekpaarden opnieuw worden ingezet tijdens werkzaamheden in natuur- en bosbeheer, heeft het Limburgs sociaal economiebedrijf De Winning een nieuw Belgisch streekbier gelanceerd. Het nieuwe bier draagt de naam 7PK, waarbij PK staat voor paardenkracht. Nu zondag kan je het proeven op de Dag van het Trekpaard in Lummen.

[•Lees meer...]

17/08/2011 - Niet alleen Belgisch trekpaard met uitsterven bedreigd. Toestand kritiek voor tal van oude boerderijrassen

Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) nam kennis van de terechte alarmkreet van de Vlaamse fokkers van het Belgisch trekpaard. Als gevolg van de stijgende voederkosten, de nieuwe identificatieverplichtingen en dreigende inteeltproblemen is het aantal ingeschreven veulens van het Brabantse trekpaard, zoals dit paard in de volksmond wordt genoemd, sedert 2007 in vrije val. SLE wenst erop te wijzen dat deze problemen niet beperkt blijven tot de paardensector. Al onze oorspronkelijke lokale rassen van landbouw- en neerhofdieren hebben het moeilijk om zich te handhaven.

[•Lees meer...]

17/03/2010 - Opnieuw paardenziekte ingevoerd

Er werden op 16 maart 2010 twee nieuwe gevallen van equine infectieuze anemie vastgesteld in de provincie Luik, een in Warsage en een in Fumal. De bedrijven zijn geblokkeerd. De twee getroffen paarden zijn, net als bij het eerste geval dat in februari 2010 werd vastgesteld, afkomstig uit Roemeni?´ en werden in 2009 binnengebracht in Belgi?´.

[•Lees meer...]

01/02/2010 - Gevaarlijke paardenziekte ingevoerd

Een geval van equine infectieuze anemie vastgesteld bij een paard in Assebroek. Deze vaststelling is het gevolg van een onderzoek op 20 januari 2010 na de vaststelling van de ziekte in het Verenigd Koninkrijk bij twee paarden van een troep afkomstig uit Roemeni?´ die via Belgi?´ naar het Verenigd Koninkrijk zijn doorgevoerd.

[•Lees meer...]

24/06/2009 - Vervoer van paarden in de Benelux

De formaliteiten tussen de landen van de Benelux betreffende het vervoer van andere paarden dan slachtpaarden werden gewijzigd. De nieuwe voorschriften zullen vanaf 1 juli 2009 van kracht zijn.

[•Lees meer...]

26/07/2008 - Witte paarden en schimmels verouderen sneller

Een dna-defect veroorzaakt bij witte paarden en schimmels snellere veroudering, een beetje vergelijkbaar met net oudere mensen die grijs worden. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek aan de universiteit van Uppsala.

[•Lees meer...]

18/06/2008 - Alle paarden in de databank

Op 1 juli 2008 moeten alle paarden die zich in Belgi?ɬ´ bevinden, volledig ge?ɬØdentificeerd zijn door middel van een paspoort, een microchip in de hals, een mutatiedocument en een encodering in de centrale gegevensbank beheerd door de Belgische Confederatie van het Paard.

[•Lees meer...]

22/09/2007 - Amerikanen verbieden slachten van paarden

Het laatste slachthuis voor paarden in de Verenigde Staten zal zijn activiteiten moeten stopzetten. Een federaal hof van beroep heeft gisteren het beroep verworpen dat het bedrijf, een filiaal van een Belgische onderneming, had aangetekend tegen de wet die het sinds mei 2007 verbood paarden te doden met als doel ze op te eten. "De Staten hebben er een legitiem belang bij het leven te verlengen van de dieren waar de bevolking van houdt", luidde het arrest van het hof in Chicago.

[•Lees meer...]

Vorige pagina Volgende pagina