Brakel kriel

Het oudste spoor van Brakel krielen dateert van 1933. Deze diertjes waren afkomstig van een samenwerking tussen een aantal fokkers uit het noorden van de provincie Antwerpen en een Nederlander. Hoe ze ontstaan zijn of waar ze vandaan kwamen is echter niet geweten.

Brakel krielen zijn een verkleinde weergave van de grote Brakel. Ze zijn dus eveneens rechthoekig met een diepe borst en flink ontwikkeld achterlijf. Qua gewicht zijn ze bijna allemaal aan de grote kant en de meeste hennen wegen tussen 800 en 1000 gram, de hanen zelfs tot bijna 1,5 kg. De kam die bij de krielhennen evenals bij de grote Brakel zou moeten omvallen naar één zijde doet dit niet altijd. De ogen zijn zeer donker, de oortjes wit en de loopbenen leiblauw.

De typische bandtekening van de Brakel is veel minder geperfectioneerd bij de krielen hoewel men er naar streeft ook bij de dwergvorm een strakke rechte banding te bekomen. De meest voorkomende kleurslagen zijn zilver en goud. Daarnaast is de Brakel kriel ook erkend in citroen, goud witgeband, zilver witgeband, wit, zwart, gezoomd blauw en blauw.

Bron foto: Vereniging ter promotie van Belgische neerhofdieren

MEER INFO OVER DIT RAS

Brakel kriel
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Brakel kriel