SLE > Nieuws

Nieuwsberichten

11/12/2017 - Wolf doodgereden in Nederland

In Overijssel (NL) werd een wolf doodgereden en die bleek al 4 weken in Nederland rond te zwerven. Hij had vier schapen gedood. De commentaren van schapenhouders en -fokkers liegen er dan ook niet om: "afschieten".

FotoDat blijkt uit DNA-onderzoek door het Wageningse instituut Alterra. De wolf, een jong mannetje, had in Laag-Zuthem, Bergentheim en Beerzeveld schapen gedood. Dat gebeurde op 13 oktober, 8 november en 13 november. Op die laatste datum werd het dier doodgereden.

De DNA-sporen van de wolf werden aangetroffen op de gedode schapen. Toen de wolf werd doodgereden had het dier een lege maag.

Er gingen al geruchten dat deze wolf op enkele plaatsen had toegeslagen.

Opvallend is dat de wolf ongemerkt in het oosten van Nederland rondliep. Of het om hetzelfde roofdier gaat dat een tijdje terug bij toeval op de Veluwe werd gefotografeerd, is niet meer te achterhalen.

De doodgereden mannetjeswolf blijkt afkomstig uit een roedel uit het Duitse Brandenburg, ongeveer 600 kilometer van de plaats waar hij is doodgereden.

Kans op meer wolven in Nederland en België
Dankzij de internationale samenwerking binnen het CEwolf-consortium kon het DNA-profiel dat op het laboratorium van Wageningen Environmental Research was vastgesteld, vergeleken worden met DNA-profielen van wolven in omliggende landen. Het Duitse Senckenberg-instituut wist het profiel uiteindelijk te koppelen aan een wolvenpaar uit Babben, Brandenburg, ruim 600 km van Salland vandaan.

Onderzoeker Arjen de Groot: “Er leven inmiddels meer dan 70 roedels wolven in Duitsland en het verspreidingsgebied verschuift meer en meer richting Nederland. Daarmee groeit dus ook de kans dat wolven ons land aandoen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we ze zien, want ze leven zo verborgen mogelijk."

"Juist daarom is genetisch onderzoek van groot belang voor de monitoring van de wolvenpopulatie," vertelt de onderzoeker. "Net als in ons onderzoek aan de otterpopulatie biedt ook bij de wolf het DNA vrijwel de enige mogelijkheid tot gedegen herkomstbepalingen en ouderschapsanalyses. De uitwisseling van gegevens met onze Duitse collega’s werpt daarbij zijn vruchten af: het geeft ons heel exacte informatie over de herkomst van dit dier en het geeft hen een beter beeld van de verwantschap tussen de wolven in de Duitse roedels."

Terug