Hondsdolheid - FAVV sensibiliseert vakantiegangers

Vaccineer uw huisdier tijdig tegen hondsdolheid en zorg dat u de ziekte niet mee naar huis neemt!

Wie zomer zegt, zegt reizen en soms mogen huisdieren mee! Wie zijn huisdier meeneemt op vakantie naar het buitenland is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Ja, zelfs voor een kort tripje naar bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland.

Hondsdolheid komt namelijk nog steeds voor op heel wat toeristenbestemmingen. Wees dus extreem voorzichtig met straathonden en -katten in het buitenland! Neem een dier ook nooit zomaar mee naar huis. Hoe nobel dat ook is, u kan hiermee uw eigen huisdieren, kinderen en uzelf in groot gevaar brengen. Weet ook dat het tot zelfs 4 maanden kan duren voor het dier legaal naar België mag komen.

Hondsdolheid is het dodelijkste virus ter wereld voor mens en dier. U kan het virus oplopen nadat u wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier. Besmette honden zijn verantwoordelijk voor 99% van de gevallen bij de mens.

In de eerste 5 maanden van 2023 zijn in Europa maar liefst 24 uitbraken van hondsdolheid bij dieren gemeld, voornamelijk in Roemenië en Moldavië. In Turkije – een populaire vakantiebestemming - werden al 79 uitbraken gemeld. Dichterbij huis, werd in oktober 2022 in Frankrijk hondsdolheid vastgesteld bij een hond die vermoedelijk illegaal uit Marokko werd meegenomen. In oktober 2017 overleed een Frans jongentje aan hondsdolheid, twee maanden nadat het op vakantie in Sri Lanka op het strand door een besmette hond werd gebeten. De hond vertoonde op dat moment geen enkel symptoom.

 “Elk jaar maakt hondsdolheid maar liefst 60.000 dodelijke slachtoffers ter wereld. 40% van de slachtoffers die gebeten worden door hondsdolle dieren zijn kinderen onder de 15 jaar."

Dieren aaien lijkt onschuldig, maar is het dat ook?
Het FAVV roept dierenliefhebbers, die op reis graag al eens onbekende straatdieren aaien of voederen, op tot voorzichtigheid. Een dier dat met hondsdolheid besmet is, vertoont aanvankelijk geen enkel teken van de ziekte. Nog voor deze symptomen verschijnen, kan het dier al wel andere dieren of mensen besmetten! Wees dus extreem voorzichtig en vermijd contact met zwervende of wilde dieren in het buitenland. Neem een dier ook nooit zomaar mee naar huis, hoe graag u dit ook zou willen.

Beter voorkomen dan niet (!) kunnen genezen
Eens er symptomen van hondsdolheid optreden – verhoogde speekselproductie, agressiviteit, verlamming, koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust – is er geen genezing meer mogelijk. Een besmetting met de ziekte loopt dus helaas altijd dodelijk af.

Wie naar het buitenland trekt met zijn huisdieren, moet ze dus eerst tijdig laten vaccineren. Omgekeerd moet ook iedereen die een hond of kat meebrengt naar België het dier eerst laten vaccineren. Indien het dier niet correct gevaccineerd werd, kan het simpelweg geweigerd worden aan de grens. Bij vermoeden van besmetting heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen.

Het FAVV en dierengezondheid
Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierenziekten. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV hand in hand om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkomst van vakantie met een pup, enz.).

Meer informatie over hondsdolheid: https://www.favv-afsca.be/dierengezondheid/rabies/

Video “U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.”: https://www.favv-afsca.be/consumenten/videos/hondsdolheid.asp