De Schaeperie - West-Vlaanderen

Rassen 

Pieter en Els zijn al lang geïnteresseerd in erfgoed in het algemeen. Daardoor kozen ze ervoor om in 2005 een oude hoeve te kopen en die her op te bouwen met respect voor de authenticiteit. Het oude bakkershuisje is er een exponent van. Gaandeweg verzamelde Pieter een collectie oud landbouwmateriaal en hij heeft ondertussen al een aardige collectie. 

Naast de restauratie van de hoevegebouwen, werd in samenwerking met regionaal Landschap Houtland ook het landschap hersteld met hagen, heggen, knotbomen, een poel en een boomgaard met een 20-tal oude fruitboomrassen. Jaarlijks wordt de fruitoogst verwerkt tot heerlijk fruitsap. Het erf ligt middenin in het Houtland, welk schapenras paste er dan ook beter dan Houtlandschaap om de terreinen te begrazen.

Pieter kweekt nu sinds 2012 met een twintigtal ooien en selecteert volgens de rasstandaard. Een mooie Houtlandbok zorgt voor het nageslacht. Uiteraard zijn alle dieren in het stamboek van Steunpunt Levend Erfgoed ingeschreven zoals het hoort. Pieters uitgekiende methodiek om schapen te houden staat model voor veel anderen. Extensief, milieubewust en diervriendelijk zijn de kernwaarden op het erf. 

Via het regionaal Landschap Houtland ontmoet hij veel mensen met dezelfde visie of die er zich door aangesproken voelen. Hij vertelt hen dan over het levend erfgoed en zijn Houtlandschapen waardoor hij een echte ambassadeur is voor dat levend erfgoed.

Contact

De Schaeperie, Pieter Monballieu - Zwevezele

e-mail: deschaeperie@telenet.be - T: 0473 33 18 81