Hof te Weyenbrouck - Oost-Vlaanderen

Hof te Weyenbrouck is een oude vierkantshoeve die al in de 13e eeuw vermeld werd als een pachthoeve van de abdij van Affligem. De huidige gebouwen dateren van 1751.

Naast de erfgoedwaarde van de gebouwen is er ook aandacht voor verschillende oude inheemse fruitsoorten op de boomgaard rondom de hoeve. Op de binnenkoer vind je dan weer een aantal druivensoorten die bijzonder goed gedijen in Vlaanderen. De scholen uit de buurt komen dan ook graag langs om de diversiteit aan fruit te leren ontdekken.

De hoeve is door de eeuwen heen ingesloten door woningen. We moeten al terug naar plannen uit de 18° eeuw om ze nog aan de rand van het dorp te vinden.

De dieren genieten van een vrije uitloop op de boomgaard. Omwille van de beperkte oppervlakte richten Conny en Johan zich vooral op de meest bedreigde rassen en helpen ze mee om ze in stand te houden. Zo hebben ze een aardig aantal Brabantse hoenders, Rode Ardennerkalkoenen en Lakense schapen. Johan hecht belang aan het nutsdoel en houdt de kippen niet enkel voor de sier. Hij wil dat zijn Brabantse hoenders grote (65 g) eieren leggen, wat een origineel kenmerk van het ras is. Bij het kweken let hij daar dan ook op.

Bij de schapen probeert hij mooie lammeren steeds weer in omloop te brengen bij nieuwe enthousiaste kwekers. Voor nieuwe ouderdieren gaan ze steeds op zoek in alle windrichtingen om verwantschap te vermijden.

Zie ook: https://www.tvoost.be/nieuws/hof-te-weyenbrouck-in-iddergem-is-eerste-oo...

Contact : Hof te Weyenbrouck, Johan Duyck - Iddergem

e-mail : duyck.johan@skynet.be - T 0474 94 39 88