Geiten melken

Een nieuw onderwerp starten of een bestaand onderwerp becommentariëren is enkel mogelijk voor geregistreerde gebruikers van onze website. Heeft u commentaar i.v.m. zaken die betrekking hebben op onze zeldzame rassen? Maak via bovenstaande link een account aan en laat u horen. Het debat is open. Maar zorg voor hoffelijkheid. Geen persoonlijke aanvallen. Scheldpartijen vervuilen een open en eerlijk gesprek. Namen van personen worden net als sluikreclame geweerd uit de tussenkomsten. Het forum kan niet gebruikt worden voor zoekers (te koop of gezocht); leden kunnen gratis zoekers plaatsen.

Ik melk momenteel één van onze Saanen geiten dagelijks met de hand.
Echter valt de melkgift in de winter telkens helemaal weg (tot ongeveer 250ml per dag).
En in de zomer heb ik 2 tot 3 liter per dag. Dat is dan weer wat veel.
Nu twijfel ik over een Vlaamse geit.
Zijn er mensen die weten of dit ras een constantere melkgift heeft doorheen het jaar?

Dag Jeroen, we hebben daar zelf geen ervaring mee. Wat we weten is dat als het op melkproductie aankomt de Vlaamse en de Kempense geit niet opkan tegen commerciële rassen zoals Saanen en Anglo-nubisch. Maar als Saanen te weinig voedzaam voeder krijgt in de winter kan het bijna niet anders dan dat het dier te weinig binnenkrijgt om te produceren zoals ze dat gewoon is. Op dat vlak kunnen onze oude rassen beter verder met schralere (winter)randsoenen en kan het dus zijn dat de melkgift egaler is gedurende het jaar.

Dag Jeroen, zelf ben ik professioneel geitenhouder, en heb ik, naast de typische melkgeiten (saanen, toggenburger, nederlandse witte melkgeit, nubische geit en kruisingen hiertussen) ook een aantal vlaamse geiten en kempense geiten in mijn kudde. Zoals Jan hierboven al aanhaalde, kunnen de Vlaamse en Kempense geiten qua melkproductie niet op tegen de andere geitenrassen. Ik zie hier bij de Vlaamse en Kempense dezelfde seizoensfluctuatie als bij de andere geiten. Ik zie wel dat de onderlinge verschillen qua melkgift binnen het Vlaamse ras veel groter zijn dan binnen de commerciële rassen... Iets wat jou misschien zou kunnen helpen, is te proberen om je geit te laten dekken in het late najaar, zodat ze in de herfst aflammert. Dan is ze op haar piek qua melkgift in de periode dat het spontaan allemaal wat minder is en op het moment dat haar melkgift stilaan begint te dalen (naar het einde van haar lactatie toe), is het seizoen er naar om veel melk te geven. De lactatiecurve en de seizoenscurve (die normaal gelijk lopen: veel melk in zomer, weinig in winter), komen zo tegengesteld te liggen en kunnen de melkgift op die manier misschien wat uitvlakken...