Ouessant op 500 vierkante meter

Een nieuw onderwerp starten of een bestaand onderwerp becommentariëren is enkel mogelijk voor geregistreerde gebruikers van onze website. Heeft u commentaar i.v.m. zaken die betrekking hebben op onze zeldzame rassen? Maak via bovenstaande link een account aan en laat u horen. Het debat is open. Maar zorg voor hoffelijkheid. Geen persoonlijke aanvallen. Scheldpartijen vervuilen een open en eerlijk gesprek. Namen van personen worden net als sluikreclame geweerd uit de tussenkomsten. Het forum kan niet gebruikt worden voor zoekers (te koop of gezocht); leden kunnen gratis zoekers plaatsen.

Hallo iedereen

Wij hebben net een huis gekocht met 500 vierkante meter tuin aan en omdat ik geen zin heb om het gras af te rijden en omdat ik een echte dierenvriend ben, dacht ik eraan om 2-3 ouessant schaapjes te houden. We hebben enkele dieren overwogen en zouden graag een groter schapenras houden, maar gezien de kleine oppervlakte leek dit ons het enige geschikte ras.
Is dit te doen op deze oppervlakte? Wij willen gerust bijvoederen. We hebben ook 2 honden, dus de schapen zouden telkens op een afgebakend stuk grazen.

Dat kunnen we niet weten. Steunpunt Levend Erfgoed verzorgt enkel het stamboek voor twee buitenlandse rassen, waaronder de Ouessant. Voor dit ras is dat in opdracht van de Ouessantclub. Misschien vindt u meer op hun website http://www.bovnet.be/

Voor ouessantschaapjes raden wij een oppervlakte van 250 à 300 m2 aan. Op een perceel van 500 m2 kan je dus perfect een 2-tal ouessantjes houden. Ik raad altijd aan bij zulke oppervlaktes, start met 2 dieren en als je merkt dat je nog te veel gras hebt, kan je er perfect opteren om er een 3 de dier bij te houden, of kan je natuurlijk gaan bijvoeren zoals je zelf aangeeft. Als je opteert voor ooien aan te houden kan je met 2 starten, of een koppeltje kan ook. Bij rammen indien gecastreerd lukt 2 ook perfect, maar indien je opteert voor niet gecastreerde rammen te houden, raad ik steeds een minimum van 3 aan, dit om geen individuele strijd te hebben tussen de 2 rammen. Zoals bij alle schapen is een perceelopdeling beter voor je grasopbrengst en voor de beheersing van de wormbesmetting. Veel over onze ouessantjes vind je ook op de website van de vereniging www.bovnet.be