Zwart Schaap (Lakens ras)

Een nieuw onderwerp starten of een bestaand onderwerp becommentariëren is enkel mogelijk voor geregistreerde gebruikers van onze website. Heeft u commentaar i.v.m. zaken die betrekking hebben op onze zeldzame rassen? Maak via bovenstaande link een account aan en laat u horen. Het debat is open. Maar zorg voor hoffelijkheid. Geen persoonlijke aanvallen. Scheldpartijen vervuilen een open en eerlijk gesprek. Namen van personen worden net als sluikreclame geweerd uit de tussenkomsten. Het forum kan niet gebruikt worden voor zoekers (te koop of gezocht); leden kunnen gratis zoekers plaatsen.

Hallo,
In de kudde van mijn lakense schapen is deze week een zwart lam geboren. Dit is het 2e lam die de ooi werpt, het vorige lam(2023) was een mooie ram die perfect aan de standaard voldoet.
Is het gebruikelijk onder het lakense ras dat er zwarte lammeren kunnen geboren worden? Is dit raszuiver? of kan de kleur nog veranderen naarmate de ram ouder wordt?

Dag Pieter-Jan, Ik weet niet of de kleur nog zal veranderen. Ik zou gokken dat het dier zwart zal blijven. Maar ik zou u willen vragen of we van dit dier en eventueel de ouders een bloedstaal mogen nemen voor onderzoek. Ik werk aan de KU Leuven en we zijn geïnteresseerd in de zeldzame rassen. Zou je mij willen mailen of bellen aub.? steven.janssens@kuleuven.be / 0472 345 501

Zwarte schapen komen in alle rassen en in alle werelddelen voor. Voor het Lakens schaap vermeldt de rasfiche een mogelijke zwarte kleur voor het haar (kop en poten), maar niet voor de wol. Zwarte ooien kunnen we wel toelaten tot de hoofdafdeling van het stamboek, maar zwarte Lakense rammen sluiten we uit. Het is niet de bedoeling dat het Lakense ras een groot aantal zwarte schapen zou omvatten. Staf Van den Bergh, stamboekverantwoordelijke.