5 nieuwe gevallen van varkenspest in Duitsland

Minder dan een week na de ontdekking van een eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd het virus bij nog vijf andere everzwijnen vastgesteld. Dat hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt. Vier van de vijf dieren werden dood aangetroffen.

De nieuwe gevallen werden ontdekt in het district Oder-Spree, ten noorden van het district waar het eerste geval werd ontdekt. Beide regio's zijn gelegen aan de Poolse grens. Lokale laboratoria hebben de besmettingen al bevestigd, hun bevindingen worden nu gecontroleerd door het nationale Freidrich Loeffler Instituut voor diergezondheid.

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor dieren. Er bestaat geen vaccin voor. De ziekte is in verscheidene Oost-Europese landen opgedoken. Duitsland - de grootste producent van varkensvlees in Europa - heeft geprobeerd de ziekte buiten de grens te houden, onder meer door middel van elektrische hekkens. Dat er nu toch al 6 gevallen zijn opgedoken is een drama voor varkenshouders. Duitsland riskeert een exportverbod naar onder meer Aziatische landen. Zo hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië al de import van varkensvlees vanuit Duitsland verboden. Jaarlijks exporteert het land zo’n miljoen kilo varkensvlees.

In ons land werd de varkenspest aangetroffen in de provincie Luxemburg in 2018. Daardoor mag België nog altijd geen varkensvlees leveren aan onder meer China. De uitbraak in Duitsland betekent extra slecht nieuws voor ons land want verwacht wordt dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de handelsban hun eigen en de Europese markt zullen overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt.

Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, waardoor de prijzen onder druk komen, en de marges dalen.

Bron: Vilt, DGZ