Blauwtong: stopzetting verplichte melding en staalname bij verdenking

4 oktober 2024 - Het aantal abortussen veroorzaakt door het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) bij runderen en kleine herkauwers is sinds juli dit jaar sterk toegenomen, waardoor de kosten voor analyses en autopsies het abortusprotocol-budget van het FAVV hebben overschreden. Het FAVV informeert dat de analyses in het kader van dit protocol uitgevoerd door DGZ en ARSIA, gefinancierd door het FAVV, tot een minimum worden beperkt voor kadavers die na 4 oktober 2024 binnenkomen, en dit tot eind december 2024.

12 september 2024 - De voorbije weken heeft het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) zich exponentieel verder verspreid in België (zie kaart) en de omringende landen. Naast Nederland, Duitsland, het Groot Hertogdom Luxemburg, Frankrijk en Denemarken zijn er nu ook in Zwitserland, Noorwegen en Tsjechië haarden van BTV3 vastgesteld.

Aangezien BTV3 ondertussen aanwezig is bij de blauwtonggevoelige diersoorten op het volledige Belgische grondgebied en om de administratieve lasten en de kosten zoveel mogelijk te beperken, wordt de verplichting om elke klinische verdenking van Blauwtong (alle serotypes) en Epidemisch Hemorragische Ziekte (EHD) te melden opgeheven tot het einde van dit jaar, aangezien het onmogelijk is om op basis van klinische symptomen onderscheid te maken tussen deze ziekten. 

Het is vanaf 12 september 2024 bijgevolg ook niet meer verplicht om bij elke verdenking een dierenarts te contacteren en stalen te laten nemen voor onderzoek. Er kunnen wel nog steeds stalen worden genomen voor onderzoek op vrijwillige basis. Hierbij worden bij voorkeur bloedstalen van zieke dieren genomen en geen organen na autopsie. De analysekosten van deze stalen worden evenwel niet meer vergoed door het FAVV.

Er kunnen momenteel op basis van de vaccinatie geen runderen of schapen gecertificeerd worden voor verkeer naar andere lidstaten. De certificering op basis van de uitzonderingen die door de lidstaten zijn toegestaan blijft wel mogelijk. Nederland, Duitsland en het Groot Hertogdom Luxemburg vragen geen garanties voor BTV3.

TER HERINNERING: Indien er na vaccinatie ongewenste effecten optreden, waaronder gebrek aan werkzaamheid, dienen deze gemeld te worden aan het FAGG via www.eenbijwerkingmelden-dieren.be

VACCINEREN We kunnen het niet genoeg blijven herhalen: tijdige vaccinatie tegen blauwtong is de enige manier om erge schade te voorkomen. Zowel bij runderen als bij schapen. Bij de warmere temperaturen voelt het Culicoides-mugje zich goed en wordt het virus snel rondgevlogen. Via de kleine mugjes kan het virus grote afstanden overbruggen. In Nederland is ook aangetoond dat vervoer van dieren (besmet maar nog niet klinisch aangetast) virusverspreiding kan beïnvloeden en versnellen. De mugjes kunnen ook meeliften. In de herfst en winter is de druk minder. Raadpleeg uw dierenarts. Lees meer op de website van DGZ https://www.dgz.be/nieuws/vaccineren-tegen-blauwtong-serotype-3-info?utm...">https://www.dgz.be/nieuws/vaccineren-tegen-blauwtong-serotype-3-info?utm...

Bron: nieuwsbrief FAVV