De aanwezigheid van een tweede wolf in het territorium Noorderkempen is bevestigd door DNA-analyse

Dat meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op zijn website dat veehouders meteen ook oproept om preventieve maatregelen te nemen om hun dieren te beschermen.

DNA-analyse van een schadegeval op 8 oktober, bracht aan het licht dat hierbij naast wolf GW3449f ook een tweede wolf betrokken was. Er werden twee verschillende DNA-profielen gedetecteerd, waarvan één met een duidelijk gelinkte Y-merker, een mannetje dus, aldus het instituut. Dat wijst er verder op dat zich in de regio ook meer schadegevallen voordoen dan vroeger. "We vinden pootafdrukken die ruim groter zijn dan de pootafdrukken van GW3449f, wat ook wijst op de aanwezigheid van een mannelijk dier", luidt het.

Wolvin Emma met als genetische code GW3449f is de afgelopen zes maanden regelmatig waargenomen in de Noorderkempen (regio Kalmthout, Brecht en Wuustwezel) en mag als een gevestigde wolf beschouwd worden. De wolvin werd geboren in 2022 en is het tiende jong van wolvin Noëlla en wolf August van dat jaar en dus een nakomeling van de roedel Hechtel-Eksel, gaf het Agentschap voor Natuur en Bos eind augustus te kennen.

Aangezien beide wolven in hetzelfde territorium leven, is er volgens Welkom Wolf sprake van een nieuw wolvenpaar. "Het vervolg van het verhaal is uiterst voorspelbaar: in februari volgt de paring - februari is de enige voortplantingsmaand bij wolven - en nog eens 63 dagen later, in de tweede helft van april, worden er wolvenwelpen geboren ergens in de heide- en bosgebieden van de grensstreek. Tenminste, als geen van beide dieren verongelukt in het verkeer en als we niet geconfronteerd worden met illegale dodingen", klinkt het.

INBO roept houders van kleinvee op om preventieve maatregelen te nemen om hun dieren te beschermen. Zij kunnen hiervoor ook rekenen op subsidies. Schadegevallen kunnen gemeld worden op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos: 
https://natuurenbos.vlaanderen.be/schade-en-overlast

Bron: Vilt.be