Drie haarden bij particulieren

Er zijn deze week 3 nieuwe besmettingen met het H5N1-virus vastgesteld bij particuliere houders. In Lens (Henegouwen) en Zandhoven (Antwerpen) gaat het om klassiek pluimvee; in Lochristi (Oost-Vlaanderen) betreft het reisduiven. In de 3 gevallen was de sterfte bij de vogels hoog. De nog aanwezige vogels werden geëuthanaseerd.

Gezien het om kleine hobbyhouderijen gaat en er geen bijkomende risico is op verspreiding van de ziekte, werden er geen zones afgebakend. De maatregelen blijven hier beperkt tot enkel de besmette sites.

Het opheffen en omzetten van de zones Wervik volgt de vooropgestelde timing:

  • Afgelopen woensdagnacht werd de tweede 3 km-zone omgezet in 10 km-zone.
  • Vandaag is de eindscreening voor het zuidwestelijke deel van de 10 km-zone met gunstig resultaat afgewerkt. Dat deel van de bewakingszone wordt dit weekend in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 februari opgeheven.
  • De screening voor het resterende deel van de bewakingszone wordt volgende week van dinsdag 21 tot donderdag 23 februari georganiseerd. Bij gunstige resultaten kan de zone dan volledig opgeheven worden in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 februari.

Wat betreft de besmettingen bij wilde vogels zijn er geen significante wijzigingen te melden. Het aantal besmettingen blijft onverminderd erg hoog overal in het land. Het milieu blijft dus nog steeds erg besmet en hierdoor blijft de druk op en rond alle pluimveehouderijen erg hoog. Waakzaamheid en een strikte toepassing van de bioveiligheid blijven onverminderd pertinent.

Alle relevante informatie is nog steeds terug te vinden op: www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vog....