Herders in het zwin, een podcast

SLE verleende medewerking aan CAG (Centrum voor Agrarische geschiedenis - Collectie Bulskampeld) in het kader van de kavane, een houten versleepbare herdershut, die men als Vlaams erfgoedstuk wil laten erkennen. Het groeide uit tot het project 'Herders in de Zwinstreek'. Deze podcast maakt deel uit van het project.

De podcast ‘Schaapjes op het droge’ gaat over drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek. De herders vertellen over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren. Luister naar de verhalen van Koen, Leen en Carola. In de Zwinstreek houden herders al meer dan 1000 jaar hun schaapjes op het droge.

CAG nam in 2019 het initiatief om de herders van vroeger en nu in de regio onder de aandacht te brengen. Door de uitbraak van het Coronavirus wordt de geplande tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ uitgesteld naar april 2021. In kader van deze expo ging CAG praten met drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek: Koen Pille, Carola van den Handel en Leen Ricour. De interviews werden door podcastmaker Niels De Keukelaere van Wajoo herwerkt tot de podcast ‘Schaapjes op het droge’. In drie afleveringen van telkens 20 minuten vertellen de herders over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren. Bioloog Arnout Zwaenepoel geeft extra duiding.

Een podcast is een geluidsbestand dat je waar en wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. 'Schaapjes op het droge' kan je beluisteren via Soundcloud, Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts. De podcast bereikt u via volgende link: https://soundcloud.com/user-427241257/sets/podcast-schaapjes-op-het-droge

Bron CAG