Herfst = esdoorn- en eikelalarm!

De herfst is in het land en brengt weer enkele risico's met zich mee voor onze paarden. Zo vallen er tijdens periodes van veel wind eikels in de weide en vliegen de bladeren en zaden van de esdoorns weer in het rond.

Eikels
Het occasioneel opeten van enkele eikels of bladeren is geen reden tot ongerustheid. Enkel wanneer grotere hoeveelheden opgenomen worden, kunnen problemen ontstaan. Dan krijgen paarden koliek, eventueel gevolgd door een bloederige diarree. De tannines die in het bloed opgenomen worden, veroorzaken dan ernstige nierbeschadiging. De behandeling van deze paarden is heel moeilijk en de aandoening kent meestal een fatale afloop. Het aantal meldingen van eikelvergiftiging verschilt van jaar tot jaar. Schommelingen in de hoeveelheid eikels die de bomen produceren of variaties in het tanninegehalte aanwezig in de eikels, zijn daar de verklaring voor.

Op risicoweiden worden de paarden best verwijderd wanneer de eikels beginnen te vallen. Is dit niet mogelijk, kan de directe omgeving van de bomen afgespannen worden. Het is ook belangrijk dat de paarden voldoende toegang tot ander voeder hebben. Zo voorkomt u dat honger hen ertoe dwingt om eikels op te eten.

Sommige paarden kunnen een voorkeur ontwikkelen om eikenbladeren te eten. Wanneer u dit opmerkt, plaatst u ze best op andere – veilige – weiden.

Meer informatie omtrent eikels en de risico's voor paarden vindt u hier terug:
https://www.paarden.vlaanderen/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-ve...

Esdoorns
Esdoorns zijn het meest gevaarlijk in de herfst. Dan vallen namelijk de bladeren en zaden van de bomen. In combinatie met weinig gras op de weide gaan paarden deze bladeren en zaden opeten met vergiftiging tot gevolg.

Indien uw weide een risicovolle weide is, dan raden wij u aan om uw voorzorgen te nemen en tijdig de paarden te verplaatsen of voldoende ruwvoeder te voorzien.

Bron: Paardenpunt.be