Hond hoort in het openbaar domein aan de leiband

Na verschillende incidenten met loslopende honden, kondigt het Vlaamse agentschap Natuur en Bos (ANB) strengere controles aan. Wie de regels niet volgt, zal in de komende weken meteen een boete krijgen.

Ook Boerenbond roept hondeneigenaars op om hun dieren aan de leiband te houden. "Een parasiet in hondendrollen kan miskraam veroorzaken bij koeien”, klinkt het.

De lockdown zorgt ervoor dat meer mensen de natuur opzoeken. Dat zorgt voor extra druk op de natuurgebieden. Maar de laatste tijd duiken ook steeds meer verhalen op van loslopende honden die problemen veroorzaken. "In het West-Vlaamse Vloethemveld stierven zaterdag vier ooien nadat ze aangevallen waren door een loslopende hond. In Overpelt beten vrijdag twee Duitse herdershonden een Shetlandpony dood. En in het Brabantse Lintbos sloeg zondag door een loslopende hond een paard met ruiter op hol. De man belandde in een prikkeldraad en raakte gewond”, zegt ANB in een persbericht.

Dit is volgens het Agentschap nog maar het topje van de ijsberg van de overlast die loslopende honden en hun baasjes in de natuurgebieden veroorzaken. Boswachters maken melding van verhitte discussies die zich op het terrein met de overtreders afspelen. “Mijn hond doet toch niks, waar moeit u zich mee?” hoort men dan vaak. “Laat ons duidelijk zijn: loslopende honden brengen niet alleen andere recreanten en hun (huis)dieren in gevaar, maar ook de natuur waarin ze zich bewegen”, stelt ANB. “Denken we maar aan het verstoren van grondbroedende vogels of het opjagen van reeën.

Boerenbond wijst op een bijkomend probleem. In de uitwerpselen van honden kan een parasiet zitten, ‘Neospora caninum’, die ervoor kan zorgen dat drachtige koeien een miskraam krijgen. "Wanneer de uitwerpselen van een besmette hond in het weidegras terechtkomen, kan de koe tijdens het grazen de parasiet mee opnemen. Met het zware gevolg dat de embryo kan afsterven en de koe haar ongeboren kalfje verliest”, vertelt Maarten Stuer van Boerenbond aan VRT. De parasiet kan bovendien ook schade berokkenen aan koeien die niet drachtig zijn. “Zij kan die parasiet opnemen en bij een volgende zwangerschap een miskraam krijgen. Ook als een kalfje de besmetting overleeft, kan zij dat op haar beurt meegeven aan haar eigen kalveren. Met alle gevolgen vandien." Omdat de parasiet onschadelijk is voor honden en geen symptomen veroorzaakt, kan het baasje niet weten of de hond drager is of niet. “Vandaar het belang om honden aan de leiband te houden in buurt van weides en vee.

Omdat de overlast de spuigaten uitloopt en de vriendelijke vraag om de dieren aan te lijnen vaak niet helpt, zal Natuur en Bos strenger handhaven. Op het niet aanlijnen van een hond staat een minimumboete van 80 euro, maar dat bedrag kan oplopen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade, agressief gedrag en weerbarstigheid tegenover de verbalisant en eventueel recidivegedrag. “Het is van het allergrootste belang dat elke recreant de natuur respecteert en zich ook aan de regels houdt”, aldus ANB.

Bron: Vilt/ VRT / Eigen verslaggeving - foto PxHere