Kempens hoen "Inspirerend"

Sinds een aantal jaar heeft de Vlaamse Overheid een ‘Register van inspirerende praktijken’ rond immaterieel erfgoed. Dat is een, steeds groeiende, lijst, officieel erkend door de minister van cultuur, met inspirerende projecten en initiatieven rond ons immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed, dat zijn gebruiken en tradities, ambachten en vakmanschap etc. Jaarlijks worden er een aantal initiatieven aan toegevoegd.

Hoe gaat dat in zijn werk? Het brede publiek en ook de professionele erfgoed-/cultuursector kreeg in september 2022 de kans om initiatieven te nomineren. Vervolgens koos een expertencommissie een aantal nominaties uit, die inspirerend zijn en het verdienen om in de kijker geplaatst te worden.

Daarna gaf de minister van cultuur hier eind december zijn goedkeuring aan. Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het initiatief is breed gedragen en verenigt verschillende partners. Ontdekken, kweken, bereiden en proeven komen mooi aan bod op de website. De communicatie van de vzw is heel goed uitgedacht. Het project zorgt ervoor dat ‘levend erfgoed’ in de betekenis van ‘oude rassen’, zichtbaar wordt binnen het immaterieel-erfgoedbeleid.”

Vzw Kempens hoen vindt het een hele eer! Bovendien vieren zij in 2023 hun eerste jubileum, want het is binnenkort exact 10 jaar geleden dat de eerste Campines terugkeerden uit het buitenland.