Marktverkenning schapenbegrazing Kalmthoutse Heide

Reeds meer dan 40 jaar worden heideschapen ingezet bij het beheer van de Kalmthoutse Heide. Mede door deze begrazing wordt het heidelandschap open gehouden, wordt de vergrassing teruggedrongen en blijft de heide jong en vitaal. Op zaterdag 10 maart organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos een marktverkenning als voorbereiding op een concrete overheidsopdracht

U bent van harte welkom!

Begrazing op de Kalmthoutse Heide is een landschapsbeheeropdracht en is een combinatie van extensieve begrazing binnen vaste begrazingsrasters, stootbegrazing binnen tijdelijke rasters en begrazing met een gehoede kudde met herder en getrainde hond. De schapen worden volledig ingezet in functie van natuurbeheer en grazen in zeer voedselarm en geaccidenteerd terrein.

De huidige overeenkomst loopt af na het begrazingsseizoen 2019. Vanaf 2020 starten we met een nieuwe uitbesteding. Hierbij is het de bedoeling de opdracht op te splitsen in meerdere deelopdrachten.

Wil je mee nadenken over hoe we dit praktisch kunnen organiseren ? Of ben je mogelijk kandidaat- herder om je vanaf 2020 te engageren om mee te werken aan de schapenbegrazing op de Kalmthoutse Heide ?

Denk met ons mee en kom op zaterdag 10 maart 2018 naar de Kalmthoutse Heide !

Programma
11 u. ontvangst met koffie en thee
11.15 u. presentatie Begrazingsopdracht Kalmthoutse Heide
+ voorlopige insteek voor de opdrachtomschrijving 11u45 vragen/discussie
12.30 u. broodjes aangeboden door ANB 13u terreinbezoek
14.45 u. conclusies van de dag (binnen) 15u einde

Locatie: De Vroente, Putsesteenweg 129, 2930 Kalmthout

Inschrijven via veerle.mees@vlaanderen.be