Nieuwe regels landbouwvoertuigen

Nieuwe landbouwvoertuigen zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht een Europees gelijkvormigheidsattest te hebben. Als u vanaf 1 januari 2020 een nieuw landbouwvoertuig koopt en in gebruik neemt, hebt u een Europees gelijkvormigheidsattest (Certificate of Conformity of COC) nodig. Dat vervangt dan het Proces-verbaal van Goedkeuring (PVG) en Proces-verbaal van Benaming (PVB). Ga bij aankoop van een nieuw landbouwvoertuig dus steeds na of u van de verkoper de juiste documenten krijgt. De nieuwe eisen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verhogen en passen binnen Europese regelgeving.

Opgelet, voor tweedehandsvoertuigen kan de regelgeving licht verschillen, afhankelijk van wanneer uw voertuig in gebruik is genomen. 

Voor welke landbouwvoertuigen?

De nieuwe eisen zijn van toepassing op:

  • tractoren op wielen (categorie T)
  • tractoren op rupsbanden (categorie C)
  • aanhangwagens (categorie R)
  • verwisselbare getrokken machines (categorie S)

De nieuwe eisen zijn niet van toepassing op:

  • volledig gedragen landbouwmachines (zoals rotoreggen, frezen, …)
  • zelfrijdende landbouwmachines (zoals maïshakselaars, maaidorsers, zelfrijdende sproeimachines en gewasoogstmachines, …)

Geen gelijkvormigheidsattest?

Het Europees gelijkvormigheidsattest moet steeds door de verkoper worden afgeleverd. Hebt u dat niet, dan kunt u, via uw verkoper, een individuele goedkeuringsprocedure aanvragen waarbij het voertuig een reeks testen moet doorlopen en aan verschillende technische vereisten moet voldoen. Na afloop krijgt u een nationaal individueel goedkeuringscertificaat (IGC).

Keuringsbewijs blijft ook verplicht

Rijdt u met een nieuwe tractor op wielen of rupsbanden, of met een aanhangwagen, zorg dan dat u steeds een geldig keuringsbewijs voor deze voertuigen bij hebt. Dat geldt ook voor verwisselbare getrokken machines met een maximale snelheid van meer dan 40 km/uur (categorie Sb). Voor een nieuwe verwisselbaar getrokken machine met een snelheid tot 40 km/uur (categorie Sa) moet u geen keuringsbewijs voorleggen, omdat die voertuigen niet naar de technische keuring moeten.  

Meer info? Meer informatie over tweedehandslandbouwvoertuigen, de nieuwe eisen, de wijzigingen per voertuigcategorie, het gelijkvormigheidsattest en de individuele goedkeuringsprocedure vindt u op www.vlaanderen.be/landbouwvoertuigen.