Paardenprocessie Hakendover

“Hakendover”, de naam van het dorp klinkt veel mensen, zelfs tot ver buiten de provincie, bekend in de oren. Hakendover wordt immers onmiddellijk gelinkt aan de paardenprocessie die jaarlijks plaatsvindt op Paasmaandag, dit jaar op 18 april. Helaas werd de processie door de coronacrisis twee jaar na elkaar afgelast, maar dit jaar wil men er opnieuw een topeditie van maken.

Het processiecomité werkte ondertussen - met de steun van de stad Tienen en erfgoedorganisaties - aan het aanvraagdossier om de paardenprocessie te laten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed.

Er is de steun van de provincie Vlaams-Brabant die het Brabants trekpaard erkent als cultureel erfgoed. In het kader hiervan levert de provincie grote inspanningen om zoveel mogelijk naar buiten te komen met dit levend erfgoed en daaraan willen ze in Hakendover graag hun steentje bijdragen. Daarom nodigen ze alle trekpaardenvrienden zeer graag uit om actief deel te nemen aan deze eeuwenoude traditie.

Het Processiecomité Paardenprocessie Hakendover wenst het Brabants trekpaard extra in de kijker te zetten.

Ze willen er ook graag de nadruk op leggen dat het niet noodzakelijk is de paarden te berijden maar dat het ook best mogelijk is ze aan de hand te leiden. Uiteraard is veiligheid voor ruiters, paarden en de duizenden toeschouwers van groot belang.

Alle info en richtlijnen betreffende de paardenprocessie en de deelname door ruiters en paarden vindt u op: www.pp-h.be en op de PDF hier in bijlage.