Vogelgriep: maatregelen opgeheven

Vanaf woensdag 12 mei gaat de 2de fase van de versoepelingen voor vogelgriep in. Hierdoor komen de algemene preventieve maatregelen te vervallen die in november 2020 werden ingevoerd door het uitroepen van een periode van verhoogd risico voor vogelgriep.

Vanaf woensdag a.s.

  • is het ophokken van pluimvee en vogels gehouden door professionelen niet meer verplicht;
  • vervalt het uitlaadverbod voor slachtkippen;
  • is het niet meer verplicht om pluimvee binnen of onder netten te voederen en te drenken;
  • vallen de beperkingen voor vogelgriep bij het organiseren van verzamelingen van niet-professioneel pluimvee en -vogels weg.

Deze versoepelingen zijn mogelijk omdat de algemene evolutie duidelijk gunstig is. Er worden nog weinig besmette wilde vogels gevonden in de EU en het besmette gebied bevindt zich nu duidelijk ten noorden van ons land.

Ook de uitbraken bij pluimvee en gehouden vogels zijn fors afgenomen. Enkel in Polen is nog sprake van veel besmettingen in de pluimveesector.

In eigen land zijn er al ettelijke weken geen nieuwe besmettingen bij wilde vogels gevonden. De 2 besmettingen bij gehouden vogels in eigen land, in Silly en in Waregem, zijn onder controle en er zijn tot op heden geen bijkomende besmettingen in deze filière bevestigd.

Bron FAVV