Vogelgriep in Meulebeke!

Er is een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld, ditmaal in Meulebeke, West-Vlaanderen. Het betreft een professioneel vermeerderingsbedrijf met een stal moederdieren. Het bedrijf is geruimd en de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend.

In de beide beperkingszones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht. Vanaf zondag 3 april worden de derogaties van kracht voor de afvoer van broedeieren en slachtpluimvee.

De bron van de besmetting is nog in onderzoek, maar indirect contact met wilde vogels kan niet uitgesloten worden, ondanks het kleiner wordende aantal gevallen de laatste weken.

De nieuwe besmetting betekent dan ook dat de periode van verhoogd risico voor vogelgriep voorlopig niet kan worden opgeheven. Alle pluimvee moet dus nog steeds opgehokt/afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden. Strikte bioveiligheid in en rond alle stallen is nog steeds absoluut nodig.

De besmetting betekent ook dat het dossier wordt bevroren dat het FAVV had overgemaakt aan de OIE om opnieuw de vrije status voor vogelgriep bij commercieel pluimvee te krijgen.

Alle informatie wordt zoals gebruikelijk op de webpagina’s vogelgriep geplaatst: