Kinderboerderij De Bogaard - Antwerpen

Kinderboerderij De Bogaard is gelegen op de Diestseweg 135 te Geel. De dierenzone is doorheen het jaar toegankelijk van 9 tot 17 uur en tijdens de zomermaanden van 9 tot 20 uur. Het is goed bereikbaar, gelegen middenin het stadscentrum, voor iedereen vrij toegankelijk, de site doet reeds dienst als ontmoetingsplaats.

Klasbezoeken: kleuterklassen en klassen van het 1ste en 2de studiejaar kunnen een zelf een bezoek inplannen hiervoor wordt er een educatief pakket voorzien. Klassen van het 3de en 4de studiejaar kunnen een begeleid bezoek aanvragen in het voorjaar.

De hele site van de kinderboerderij werd in 2022 volledig vernieuwd. Bezoekers maken op een aantrekkelijke en toegankelijke manier kennis met het levend erfgoed. Daarnaast werd er ook extra aandacht besteed aan het verhogen van het dierenwelzijn. Met alle rassen wordt gekweekt in het kader van een fokprogramma, enkel met de Vlaamse reuzen niet omdat hier werd gekozen voor huisvesting in een konijnenweide.

Met de vernieuwing van de infrastructuur in 2022 werd er resoluut gekozen om het dierenbestand om te vormen naar een bezetting met Levend Erfgoedrassen met extra aandacht voor de rassen uit de provincie Antwerpen en de Kempen. Op die manier wil men zowel het brede publiek als de leerlingen van de richting Dierenzorg laten kennismaken met Levend erfgoed. De leerkrachten en leerlingen van KOGEKA staan in voor de verzorging van de dieren en komen op die manier in contact met de problematiek rond het behoud van deze rassen.

De visie en doelstelling van het LEADER-project is om de streekidentiteit te promoten en profileren. Men wil duidelijk maken dat deze streek een rijke ontstaansgeschiedenis heeft en dus een unieke identiteit heeft die vandaag de dag nog steeds herkenbaar is. Landbouw is onlosmakelijk verbonden met de Kempense streek. Om dit zichtbaar te maken heeft men de bestaande kinderboerderij een make over gegeven met de realisatie van een innovatief toeristisch en recreatief project, waarbij het erfgoedverhaal via levend erfgoedrassen naar buiten wordt gebracht.

Locatie: Kinderboerderij De Bogaard, Diestseweg 135 I 2440 Geel

Ook de Gazet van Antwerpen was van de partij: https://www.gva.be/cnt/dmf20220420_93634569

Een reportage van RTV vind je hier: https://rtv.be/artikels/nieuwe-kinderboerderij-voor-de-bogaard-levend-er...