Belgisch zilver

Het Belgisch zilver is eigenlijk van Franse oorsprong. Het gaat om 'bleke' dieren van het ras Zilveren van Champagne. Het is ontstaan in 1960 uit onvrede van de Belgische kwekers. In België ging de voorkeur naar een lichter gekleurde Zilveren van Champagne; in Frankrijk hadden de keurmeesters een voorkeur voor donkere dieren. Omdat de Franse keurmeesters vonden dat de Belgische dieren niet goed waren op kleurgebied, was er heel wat onvrede bij onze Belgische keurmeesters. Er werd dan maar besloten om het Belgisch zilver te laten erkennen als een apart ras. In oktober 1960 werd het Belgisch zilver ook in Vlaanderen erkend. Sindsdien komt het voor als sportras. Daarnaast is het ook als nutras gewaardeerd. Het Belgisch zilver is een kalm dier en een gewoon hok volstaat. Het wordt gezien als een vleesras, is vruchtbaar en de voedsters zijn goede moeders. Het is een goede groeier.

Het is een middelgroot konijn met een lang en goed gespierd lichaam, en een goed bevleesde rug. Het heeft middellange gespierde poten, een korte hals en grote ruitvormige kop met rechtop gedragen oren van 13 a 14,5 cm. Het behoort tot de middenrassen en weegt tussen de 4 en 5,5 kg.

De zilverkleur is een tussenliggende schakering tussen bleek- en donkergrijs, gelijkvormig op alle delen van het lichaam, de onderkleur is donker blauw, bijna zwart. Het ras is zeldzaam.

MEER INFO OVER DIT RAS

Belgisch zilver
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Belgisch zilver

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.