Blauw van Ham

Het blauw van Ham is het enige Belgisch raskonijn dat ontstaan is bij onze Franssprekende landgenoten (Ham-sur-Heure, 1902). Het vertoont veel gelijkenis met het Blauw van Sint-Niklaas. Dit ras is het donkerste blauwe Belgische konijnenras. Begin 1900 maakte het Blauw van Ham een snelle opmars op de tentoonstellingen en dit ook buiten onze landsgrenzen. In 1912 werd het dier tentoongesteld op de wereldtentoonstelling te Sint-Petersburg. Spijtig genoeg kwam de eerste wereldoorlog roet in het eten gooien en verdween de Blauwe van Ham van het toneel. Omstreeks 1975 kwam het dier weer meer voor op tentoonstellingen. In Wallonië probeert men de fok van dit ras extra te promoten.

Het zijn rustige en zachtaardige dieren waarvoor een gewoon hok volstaat. Het is zeer vruchtbaar en de voedsters zijn goede moeders die vroegrijp zijn. Blauw van Ham wordt gefokt voor de pels en het vlees. Het is een goede groeier met vlees van hoge kwaliteit. Het ideale gewicht is gemiddeld 5,5 kg.

Blauw van Ham is een middelgroot konijn met een krachtig, goed bevleesd, middellang lichaam, breed in de schouders met stevig ontwikkelde dijen. Dit konijn heeft een ovale kop, goed behaarde en rechtop gedragen oren tussen 14,5 en 16 cm lang. De grote ogen en de dichte, zachte en glanzende donkerblauwe pels maken het plaatje compleet. Blauw van Ham is zeldzaam.

MEER INFO OVER DIT RAS

Blauw van Ham
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Blauw van Ham

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.