Herve hoen

Net als de Ardenner is het Herve hoen een zeer oud ras dat zou afstammen van de Gallische oerkip. Het is een sterk ras met natuurlijke instincten. In oude geschriften wordt regelmatig verwezen naar 'de zwarte landkip'. Het ras is afkomstig uit het Land van Herve in de provincie Luik waar het zich uitstekend had aangepast aan het leven in de weilanden. In 1896 werd de standaard opgesteld.

Zoals voor zoveel pluimveerassen betekende de eerste wereldoorlog een zware klap. Daarna bloeide het ras vrij snel weer op, al was die bloeiperiode echter van korte duur. Ook het Herve hoen werd verdrongen door meer productieve buitenlandse rassen.

Het gewicht is nagenoeg gelijk aan dat van de Ardenner maar de Ardenner moet gestroomlijnder zijn. Het grote verschil met het Ardenner hoen is het gemis aan donkere pigmentatie in gezicht en kopversierselen. Bij het Herve hoen moeten deze helder rood zijn. Het Herve hoen bestaat in drie kleurslagen. De meest typische en meest voorkomende is zwart. Daarnaast bestaat er ook een blauwe en een koekoekkleurige variant. In Vlaanderen komen we het Herve hoen zelden tegen maar in Wallonië heeft het meerdere aanhangers.

De fiche met het fokkerijprogramma van het Herve hoen vindt u hier.

MEER INFO OVER DIT RAS

Herve hoen
Herve hoen

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.