Kempens rund

Aan het einde van de vorige eeuw werd Nederlands MRIJ-vee ingezet om het Roodbont Kempens vee, een slecht ontwikkeld landras uit de Kempen, te verbeteren. Roodbonte koeien vond men in België ook nog terug in het Duitssprekende landsgedeelte. Hier werden vooral Duitse roodbonte runderen gebruikt om de populatie productiever te maken. Later werden deze twee roodbonte populaties samengevoegd tot het Roodbont ras van België. Het Roodbont ras van België heeft door zijn geschiedenis vele raakvlakken met het Nederlandse MRIJ-ras en de Duitse roodbonte.

Het zijn witte dieren met rode tot donkerrode vlekken. Ze bezitten een stevige lichaamsbouw en moeten voldoende bespierd zijn in de achterhand. De dieren hebben een gewillig karakter.

Oorspronkelijk betrof het een ras met een tweeledig doel (zoals de MRY), met de nadruk op de melkproductie. Door het veelvuldig inkruisen met de rode variant van de Friese Holstein ging het oorspronkelijk dubbeldoeltype van het Kempens rund bijna volledig verloren. Vandaag de dag maakt Rood-Holstein in het roodbont de dienst uit en wordt het uitsluitend gehouden voor de melkproductie.

MEER INFO OVER DIT RAS
ENKEL VOOR LEDEN

Kempens rund
Kempens rund

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.