Kempens rund

Aan het einde van de 19de eeuw werd Nederlands MRIJ-vee ingezet om het Roodbont vee in de Kempen, een slecht ontwikkeld landras, te verbeteren. Roodbonte koeien vond men in België ook nog terug in het Duitssprekende landsgedeelte. Daar werden vooral Duitse roodbonte runderen gebruikt om de populatie productiever te maken.

Later werden deze twee roodbonte populaties samengevoegd tot het Roodbont ras van België waarna het verdween. Pas in het begin van de 21ste eeuw is men opnieuw begonnen met dieren van het oude Kempense type te registreren om het Kempens ras van verdwijning te redden. Het ras heeft door zijn geschiedenis vele raakvlakken met het Nederlandse MRIJ-ras en de Duitse roodbonte.

Het zijn witte dieren met rode tot donkerrode vlekken. Ze bezitten een stevige lichaamsbouw en moeten voldoende bespierd zijn in de achterhand. De dieren hebben een gewillig karakter. Oorspronkelijk betrof het een ras met een tweeledig doel (zoals de MRIJ), met de nadruk op de melkproductie.

MEER INFO OVER DIT RAS

Kempens rund
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Kempens rund

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.