Semois eend

De Semoiseend is het buitenbeentje onder de Belgische eendenrassen. Het is een kleine, witte siereend die afkomstig is uit de vallei van de Semois. De eerste standaard verscheen pas in 1971 in het standaardwerk van Willems en Brandt en werd intussen een aantal keer aangepast. Daarbij werd het ras haast geherdefinieerd waardoor kenmerken van de erop lijkende ‘Kwaker’ verdwenen. Qua type lijkt de Semoiseend sterk op een volledig witte, gestroomlijnde wilde eend met een gele snavel en bleekoranje poten. De snavel is eerder lang en bolle kopjes zoals bij de kwakereenden moeten vandaag kennelijk vermeden worden. Ook een Semoiseend met kuif is erkend, waarbij de kuif als een pomponnetje op het achterhoofd staat. De eend weegt ca. 1,1 kg.

Semoiseendjes zijn levendige eendjes die makkelijk te houden zijn en hun eieren zelf uitbroeden. Hierdoor kunnen ze ook gebruikt worden om eieren uit te broeden van andere (sier)rassen. Vandaag wordt de Semoiseend nog maar door enkele fokkers gehouden, hoofdzakelijk in Wallonië.

MEER INFO OVER DIT RAS

Semois eend
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Semois eend

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.