Vlaams paard

Eeuwenlang werd er in de Lage Landen een zwaar trekpaard gefokt. Verder onderzoek is nog nodig, maar het lijkt er op dat de vroeg-middeleeuwse adel met haar fokkerskennis een groot en krachtig paard wist te ontwikkelen dat bekend werd tot ver over de landsgrenzen. Ze werden gebruikt als strijdros, zij konden immers zonder problemen de ridders en hun zware wapenuitrusting dragen. Later, wanneer deze paarden voor landbouwdoeleinden mochten gebruikt worden, zorgde de vruchtbare bodem in onze streken ervoor dat er hier veel zware paarden nodig waren om de akkers te bewerken. Tijdens de industriële revolutie ontdekte men ook dat de kracht van deze paarden uitstekend van pas kwam in de industrie.

Spijtig genoeg verdrongen tractoren en motoren het paard in de landbouw en de industrie.

Dit heeft zeker meegespeeld in het verdwijnen van dit ras uit Vlaanderen, al werd dit nog door andere zaken in de hand gewerkt. Vanaf de oprichting van de Société Nationale du Cheval de Trait Belge is er in de Belgische geschriften geen sprake meer van het Vlaams paard. Was dit beroemde paard dan plots verdwenen? Waarschijnlijk besteedde de Société National meer aandacht aan het Brabantse type en wilde ze één nationaal ras oprichten. Spijtig genoeg kon de fiere Vlaming geen weerstand bieden en werd het oorspronkelijke ras hierdoor volledig opgeslorpt door het stamboek van het Belgisch trekpaard.

Gelukkig werden deze dieren aan het einde van de negentiende eeuw massaal uitgevoerd naar Noord-Amerika. Daar werden ze zuiver verder gefokt onder de naam 'Belgians'. Het oorspronkelijke type van het Vlaamse paard werd op die manier gered van de ondergang. Sinds 1993 hebben een aantal liefhebbers deze dieren terug ingevoerd vanuit de Verenigde Staten. In 2005 werd het stamboek VP (Vlaams Paard) erkend door de overheid.

Het Vlaamse paard is een ronduit indrukwekkende verschijning. Het zijn grote tot zeer grote dieren die adel en klasse uitstralen. Ze hebben een eerlijk karakter en een grote werklust. Deze (meestal) voskleurige reuzen hebben met recht terug hun plaats in onze paardenwereld verovert. Het Vlaamse paard is een veelzijdig recreatiepaard. Ze kunnen immers gebruikt worden als trek- en werkpaard, als rijpaard en aangespannen.

MEER INFO OVER DIT RAS

Vlaams paard
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Vlaams paard

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.