Vlaanderse koekoek

De Vlaanderse of Vlaamse koekoek is eigenlijk een streekras dat op zich nooit veel betekenis gehad heeft in de Belgische pluimveegeschiedenis. Het feit dat hij de directe voorouder is van het Mechels hoen geeft dit ras wel enig aanzien.

Oorspronkelijk kwam de Vlaanderse koekoek niet alleen voor in Vlaanderen maar ook in Frans-Vlaanderen. Eigenlijk hebben de Fransen beter zorg gedragen voor de 'Coucou des Flandres' dan de Vlamingen zelf. Toen het ras een aantal jaren geleden ook in Frankrijk dreigde uit te sterven, heeft een Franse fokker nog snel enkele exemplaren uit Vlaanderen gehaald voor het ras ook bij ons verdwenen was. Intussen zijn er enkele jaren geleden terug enkele dieren uit Frankrijk naar België gekomen en zijn er ook in Vlaanderen weer enkele fokkers van dit rustieke hoen. Om de inteeltschade te beperken, hebben Vlaamse fokkers gebruik gemaakt van het Mechels hoen om de Vlaanderse koekoek er weer bovenop te helpen. De Franse fokkers gebruikten dan weer de Poule de Rennes.

Qua uitzicht is de Vlaanderse koekoek eigenlijk niet zo een opvallende verschijning. Het is een middelgroot koekoekkleurig dubbeldoelras dat zowel een behoorlijke hoeveelheid vlees (±2 kg levend op 4 maand) als een mooi aantal (±150/jaar) eieren produceert. Hanen worden 3 tot 3,5 kg zwaar; hennen 2,5 tot 3 kg.

De fiche met het fokkerijprogramma van de Vlaanderse koekoek vindt u hier.

 

MEER INFO OVER DIT RAS

Vlaanderse koekoek
Vlaanderse koekoek

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.