Vlaanderse smierel

De Vlaanderse Smierel stond vroeger in grootte en gewicht zeer dicht bij de Antwerpse Smierel. Voor 1900 werd deze duif zelfs als onderras van de Antwerpse, maar met puntkap, aanzien. Vlaanderse Smierels zijn rustige maar opgewekte sierduifjes die zeer weinig eisen stellen aan hun verzorging, voeding en huisvesting.

Smierels zijn overwegend wit van kleur met een gekleurd vleugelschild. Ze zijn in heel veel kleurslagen erkend. Ze hebben een relatief kort snaveltje en een langs beide kanten uitspreidende jabot Vlaanderse Smierels zijn ook steeds voorzien van een puntkap. Bij de huidige Vlaanderse Smierel is de kopvorm één van de meest rastypische eigenschappen. De snavel-voorhoofdslijn moet recht verlopen zonder indeuking tussen snavel en voorhoofd. Het hoogste schedelpunt bevindt zich boven de ogen, de punt van de kap komt eveneens op gelijke hoogte met dit hoogste schedelpunt. De puntkap wordt ondersteund door manen.

De Vlaanderse smierel kent nog veel liefhebbers, vooral in Vlaanderen, maar ook Wallonië kent een paar enthousiaste fokkers. De blauw gebande is nog steeds de meest populaire kleurslag. Sommige liefhebbers leveren lovenswaardige inspanningen om oude, verdwenen kleurslagen terug te fokken.

MEER INFO OVER DIT RAS

Vlaanderse smierel
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Vlaanderse smierel

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.