Dendermondse eend

De Dendermondse eend duikt regelmatig op in de geschiedenis van onze andere inlandse eendenrassen. Ze wordt aangehaald als voorouder van de Merchtemse eend, de Huttegemse eend en de eend van Vorst. Het is dus zeer waarschijnlijk het oudste Belgische eendenras.

Algemeen wordt aangenomen dat de Dendermondse eend in de negentiende eeuw een groot verspreidingsgebied kende in Vlaanderen en dat het om een zeer grote, dikke en traag groeiende vleeseend ging met uitstekende vleeskwaliteiten. De blauwe kleurslag was kenmerkend voor dit ras maar over de aanwezigheid van de witte bef of borstlap zijn niet alle bronnen het eens. Vandaag is de Dendermondse eend enkel erkend in de blauwe of zwarte kleurslag met witte borstlap en witte slagpennen. Het is verder een groot en lang dier met een typische bootvorm. Spijtig genoeg treffen we deze mooie eend slechts zelden aan op tentoonstellingen en zijn er nog weinige fokkers over van wat eens de grondlegger was van de Belgische eendenrassen.

MEER INFO OVER DIT RAS

Dendermondse eend
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Dendermondse eend

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.