Eend van Vorst

De eend van Vorst was het paradepaardje onder de Belgische eendenrassen. Ze trok op internationale tentoonstellingen veel aandacht omwille van het verfijnde blauwgezoomde verenkleed, gelijkaardig aan dit van Andalusiër hoenders.

De Eend van Vorst is ontstaan in Vorst, bij Brussel, rond 1890. Ze werd geselecteerd uit een populatie plaatselijke eenden met Dendermonds bloed. In 1905 waren ze voor het eerst op een tentoonstelling te zien en de belangstelling bleef niet uit. De Eend van Vorst kende vele hoogtepunten maar vanaf 1950 ging het sterk bergaf. Een groepje enthousiastelingen heeft zich nu het lot van deze eenden aangetrokken en stilaan is ze aan een moeizame comeback begonnen.

De Eend van Vorst is een eend met goede vlees- en legcapaciteiten. De snavel dient leiblauw te zijn en de poten moeten zo donker mogelijk zijn, liefst ook met donkere zwemvliezen. De meest spectaculaire kleurslag is zonder twijfel de blauwgezoomde: effen asblauwe veren met zwarte zoom aan elk veertje, zonder witte of gele vlek. Naast de blauwgezoomde is de eend van Vorst nog erkend in volgende kleurslagen: blauw, parelgrijs, bruin, zwart en wit. Op de foto een bruine woerd met twee blauwe eenden op de achtergrond.

MEER INFO OVER DIT RAS

Eend van Vorst
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Eend van Vorst

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.