Wit van Dendermonde

Het Wit van Dendermonde is ontstaan in de streek van Dendermonde, al zijn er veel versies over de oorsprong. Zo zou het afstammen van de uitgestorven 'Witte van Tervuren', anderen beweren dat het afstamt van een witte Van Beveren of dat het rechtstreeks afstamt van de Vlaamse reus.

Op het einde van de 19de eeuw werden er veel slachtkonijnen uitgevoerd naar Engeland en was er veel vraag naar éénkleurig witte en éénkleurig blauwe konijnenvellen voor de pelsindustrie. Die vellen haalden zo'n hoge prijs dat de toenmalige arbeidersklasse er brood in zag en zich massaal toelegde op het fokken van eenkleurige dieren. Op deze manier is niet enkel de Witte van Dendermonde, maar ook de blauwe Van Beveren en het Blauw van Sint-Niklaas ontstaan uit bestaande streekgebonden landkonijnen. Opvallend is dat de Witte van Dendermonde altijd een albino is, dus wit met rode ogen. Het is een middelgroot konijn met een lang, gestrekt lichaam met oplopende ruglijn. Het heeft een brede borst en een goed bevleesde rug en achterhand. De benen zijn middellang en de kop is lang met vlak neusbeen, een fijne neusbelijning en smal voorhoofd.

Het Wit van Dendermonde heeft krachtige en vlezige oren tussen 13,5 en 15 cm in V vorm gedragen. De dichte zachte pels heeft middellang haar en is rijk aan onderwol. Het zijn vlugge groeiers met een hoog slachtrendement. Het gewicht is gemiddeld 4,5 kg. Het Wit van Dendermonde is betrouwbaar en heeft een rustig karakter. Een gewoon hok volstaat. De Witte van Dendermonde is vandaag zeldzaam.

MEER INFO OVER DIT RAS

Wit van Dendermonde
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Wit van Dendermonde

Klik op onderstaande pijltjes om naar het vorige / volgende ras van deze soort te gaan of druk op “overzicht” voor een overzicht van alle rassen.