Hof ter Hoeven - Vlaams-Brabant

Hof ter Hoeven

Hof ter Hoeven is een kleine vierkantshoeve uitgebouwd als natuurproject en vakantiewoning. Dat erfgoed hier een grote rol speelt kan je zien aan de inrichting van de hoeve waar heden en verleden in elkaar lopen.

De weilanden worden in samenwerking met een lokale boer beheerd zonder pesticiden en meststoffen. De kudde Mergellandschapen begraast de stukken die niet gemaaid kunnen worden, zo krijgen we het beeld van oudsher met begrazing in de fruitboomgaard. De boerenzwaluw is zich hier komen nestelen om zich te goed te  doen aan het water uit de poelen en de vijver en allerlei insecten die voorkomen in de buurt van de dieren.

Voor de logies is het een plek om tot rust te komen en waar men op een aangename manier kennis kan maken met levend erfgoed.  Ook schenken Rudy en Geert Collaer aandacht aan het dubbele doel van deze dieren. De schapen dienen bijvoorbeeld niet enkel en alleen voor begrazing maar ook voor andere doeleinden oa. het spinnen en vilten van de wol. Er zijn ook de eitjes van de kippen en de ganzen.

Met de pony’s -die wel geen erfgoeddieren- zijn, kan men terug genieten van de tijd door met de koets via de trage wegen van toen een ritje te maken.

Rudy en Geert hadden ook het genoegen mee te kunnen werken aan het project ‘Fier op je hoeve van hier’ waar vooral het erfgoed in samenwerking met de natuur en de dieren voor hun hoeve centraal stond. (zie naslagwerk Centrum Agrarische Geschiedenis, Fier op de hoeve van hier door Claudia Houben).

De dieren waar ze mee kweken zijn: Mergellandschapen, Blauw van Ham, Steenkonijn, Goudbrakel, Gele van Haspengouw en Vlaamse gans.

Overige dieren op hun hoeve zijn Parelgrijs van Halle, Belgisch Zilver, Basette, Vlaanderse koekoek en Zilverbrakel.

Contact:

Hof ter Hoeven, Rudy en Geert Collaer-Palmen, 0498 53 75 80.

www.hofterhoeven.be